Olle Brozén är glaskonstnär och driver Glashyttan i Högbo Bruk. Han fick i uppdrag att göra Emmas pris. På bilden ser ni resultatet.

– Jag fick veta vad filmen handlade om och utifrån det skapa någonting. Eftersom jag brukar jobba med ”Rude girls” tänkte jag att jag kan placera en sådan i en glasraket i rymden.

Han berättar att Rude Girls är något som han har skojat med under några år.

– Jag har två döttrar och har alltid varit av den åsikten att plats och utrymme eller personlig framtoning inte ska begränsas av kön, det är unket. För att understryka det började jag göra Rude Girls som hävde ur sig oförskämdheter à la Trump och filmcitat typ: 
-I will find you and I will kill you. Inte för att det är så särskilt fräscht utan för att visa på det absurda i många mäns beteenden.

 

Olle Brozén, glaskonstnär

Men den här gången handlade det inte om några citat. Olle ville bygga upp en bild i skulpturen, med samma tema som Emmas film. Han började inifrån och jobbade sig utåt. Han gjorde ett klot eftersom det handlar om rymden. Bakom tjejen lade han bladsilver. Olle berättar att om man tar bikarbonat på varm glasmassa så bildas bubblor, på så sätt kunde han skapa en fin stjärnhimmel. Som vanligt blåser han sitt glas för hand och mäter med hjälp av ögonmått och sina händer.

– Jag skissade på ett kollegieblock och gjorde några tester, sedan satte jag igång. Jag är mycket nöjd med vad jag lyckades åstadkomma med så kort varsel. Mina initiala tankar lyckades jag få ihop till en passande helhet.

Glasskulpturen går att sätta på en lampfot så motivet lyser starkare.

– Jag tycker att det är roligt att priset både har en funktion i form av en lampa och samtidigt är något som man stolt kan visa upp.