Sedan tio år tillbaka är det Lundberg&Co Reklambyrå som hjälper Högskolan med reklamen. Nils Vahlund är projektledare/planner på byrån. Han blev intresserad av Högskolans reklam redan när han själv var student.
Innan Nils började arbeta på reklambyrå studerade han i Umeå. Under studentsittningarna hade de så kallade ”power hour”. De svepte ett shotglas öl, väntade en minut och sedan drack de ännu ett glas. Under minuten då det var paus tittade de på roliga klipp.
-Jag minns att vi såg Great Kock, som var en reklamfilm för Högskolan i Gävle. Jag tycker
att det var snyggt gjort, att reklamen var så pass bra att vi såg den som underhållning.

Det var då han förstod skillnaden. Högskolan i Gävle lyckades göra reklam som studenterna tyckte om. Han berättar att det fortfarande skiljer Högskolan från andra lärosäten, att reklamen är underhållande.
-Egentligen handlar det inte om att vår reklam ska konkurrera med andra högskolor och universitet. Vi måste se till att tävla mot annan underhållning, som kattbilder och videobloggar från influensers.
Det var 2011 som filmen Great Kock fick uppmärksamhet. Den visade ett par på restaurang. De pratade pinsamt dålig engelska med kyparen. Filmen blev uppskattad på Youtube. Poängen var att Sverige behövde fler engelskalärare, vilket man kunde studera till på Högskolan i Gävle. Några år senare var det dags för Einstein att kliva in i reklamen. Högskolans budskap var Maximera din potential. Det gestaltades genom att Einstein visades i olika yrkesroller, som mäklare eller som kriminolog. I en senare kampanj pratade han om att starta en Youtube-kanal och spelade mobilspel.
-Högskolan har hela tiden kommunicerat på studenternas villkor. Men det var först efter att de utsågs till Årets studentstad som studenterna på allvar fick vara med och göra reklamen.
Under 2017/2018 fick Högskolan tillsammans med Gefle Studentkår och staden Gävle utmärkelsen Årets Studentstad. Bland annat var motiveringen att studenterna har närhet till näringslivet och ett stort inflytande. Samtidigt tyckte Högskolans marknadsavdelning att det blivit dags för någonting nytt. Tillsammans med Lundberg&Co skapades Made By Students, och studenterna fick tävla om idéer till årets reklamfilm. De fick även berätta om sin utbildning och synas på bland annat stortavlor, filmer, annonser och i annan reklam.
-Min förhoppning och vilja är att Made By Students blir ett långvarigt löfte, såväl inåt som utåt. Det har spridit sig i organisationen. Studenterna har makt och är med och påverkar i många delar. Jag hoppas det fortsätter så, eftersom det är Högskolans styrka
Nu är det andra året som studenter skapar reklam. Hos reklambyrån innebär det att arbetsgruppen i vissa fall gått från 4 till 40 personer.
-Jag tror på att öppna upp den kreativa processen. Studenterna är experter, det är viktigt att de kommer till tals. De kan mer ”studentiga” saker än vi kan.
Han berättar att reklambyrån fortfarande behövs, särskilt för att filtrera. Det krävs logistik och struktur för att få allting att fungera.
I år valde de att lägga hela budgeten på en reklamfilm istället för flera. På så sätt kunde den få extra omsorg, in i minsta detalj.
-Emmas film har en jättefin tanke. Jag kan känna igen mig i frustrationen och oron inför framtiden. Den visar också varför det är viktigt att fler börjar plugga. Filmen tilltalar mig personligen, men det viktigaste är såklart att den tilltalar blivande studenter.