Herman Nygren är regissör på Team Tony i Stockholm. Det var han som hjälpte Emma att förvandla hennes idé till en proffsig reklamfilm.

-Jag tror att Emmas film vann för att det är en udda och tydlig idé. Själv gillar jag att den utspelar sig i rymden och att det finns en speciell humor i den. En melankolisk humor, den är jävligt deppig.

I början fick Herman hjälpa Emma att vässa idén så den kunde bli en bra reklamfilm. Men det behövdes inte så stora ändringar, filmen följer nästan helt hennes manus. Skillnaden är att tjejen i filmen vaknar upp under en filminspelning, inte hemma.

Herman Nygren är regissör på Team Tony

– Kruxet med denna film är att det finns flera olika budskap som ska förmedlas. Dels handlar det om att du ska ansöka till Högskolan, dels att Högskolan låter studenterna påverka på riktigt. Men det handlar också om hållbarhet. Utöver detta är det Emmas historia som måste få berättas.

Det är mycket som ska hinnas med under 30 sekunder.

– Hade vi haft 45 sekunder skulle det kanske bli ännu bättre, så är det ju alltid. Men det blev riktigt bra.

Många val
I vanliga fall brukar Herman vara med vid castingen för att välja ut rätt skådespelare till sina filmer. Han berättar det är viktigt att kemin stämmer mellan honom och den som ska vara med i filmen. Men den här gången var det annorlunda. Han och Emma tittade på castingband, de valde bland över 20 olika skådespelerskor. Det var viktigt att det blev en person som kunde visa känslighet.

– Jag och Emma var inte helt överens. Men det var hon som fick välja, hon valde Anna och det var helt rätt beslut.

I år är det verkligen studenten som får bestämma, säger han. Förra året gjordes sex filmer och då fick varje student inte vara med i alla steg, inte på samma sätt som Emma har fått.

– Det var exakt det här jag ville ge studenten, säger han. Emma har fått styra i alla detaljer.

Dags att filma

Själva inspelningen skedde i Studio 2 på Filmhuset. En enorm studio, en av Sveriges största.

– Det är verkligen på klassisk mark, det var där Ingmar Bergman huserade. Det är en härlig atmosfär i lokalen.

Den första dagen byggdes scenerna upp. Sovrum, rymdskepp och ett rum där det var helt tomt. Det behövdes även en studiomiljö, men den fanns redan där. Den andra dagen filmades allt. Emma gick intill Herman under båda dagarna och var med i minsta beslut.

Herman visste från början att det skulle bli jobbigt för skådespelerskan att bära den tunga rymddräkten.


– Anna är en fighter, hon klagade aldrig. Men jag visste om att dräkten störde henne, den vägde mycket och gjorde ont. Hon behövde gå runt i den hela dagen och vi försökte stötta upp henne så gott det gick.

Annars var det inga större utmaningar under själva inspelningsdagen. Han berättar att det sällan blir överraskningar, allt är noga planerat och de filmar i en kontrollerad miljö. Men filmen var inte färdig efter inspelningen. Sedan väntade ett stort arbete med redigering, visuella effekter och ljud. Emma fick själv läsa in budskapen i slutet av filmen, en så kallad voice over. Där uppmanar hon tittarna att söka till Högskolan i Gävle.