Vår vinnare Emma Jakobson går sista året på Kommunikationsprogrammet, med inriktning professionellt skrivande. Nu är hon säker på vad hon vill jobba med efter sin examen.

Grattis Emma! Hur känns det?
Tack. Det känns jättebra. Har varit några enormt spännande och roliga veckor.

Temat på filmen är hållbarhet. Hur gick det till när du fick idén?
Jag satt på tåget från Gävle när jag kom på idén. Jag satt och spånade, började fundera ut några idéer och skrev ner dem. Jag visste att temat var hållbarhet men jag ville hitta en annan infallsvinkel än den vanliga om koldioxidutsläpp, källsortering, ekologisk mat etc. Från början ville jag hitta på något med humor, inte något för seriöst och det tror jag ändå vi lyckades med (trots att filmen heter dystopi).

Emma Jakobson, vinnare Made By Students 2019

Jag ville inte att det skulle vara en knäpp på näsan heller, den är inte till för att informera om klimatförändringen. Jag tror de flesta är trötta på att höra att man ska källsortera och äta vegetarisk mat. Det enda jag ville med min idé var att de som tittar ska stanna upp och kolla för att sen (kanske) få någon eftertanke. Jag ville göra något annorlunda, tänka utanför ramarna. Samtidigt kan man fråga sig vad en dystopisk rymdfilm har med Högskolan i Gävle att göra? Men gör den att folk vänder blicken mot tv:n så har vi nog lyckats ändå.

Jag tänkte även att det skulle vara lite mer av en berättelse eller en del av en berättelse istället för klassisk tråkig reklam. Vem gillar inte en spännande berättelse liksom?

Hur gick du vidare när du fått idén? Skissade du upp den/skrev om den?
Jag satt som sagt på tåget och skrev ner några idéer, sen skissade jag upp dem när jag kom hem. Jag är ingen tecknare men fick ändå ihop några bilder som representerade min idé. Det gjorde jag bara för att man skulle filma sin idé och skicka in. Om jag hade kunnat skriva ett manus hade jag nog gjort det istället.

Var du med på någon av högskolans workshops?
Nej, tyvärr men det gick ju bra ändå haha.

Vad vill du att man ska känna när man ser filmen?
Jag förväntar mig inte att någon ska känna något speciellt, det jag verkligen vill är att folk ska vända blicken mot tv:n när de hör musiken och ”jag vill göra slut”. Jag vill fånga folks uppmärksamhet i 30 sekunder. Samtidigt hoppas jag ju att andra tycker att det är en cool film, för det tycker jag! Och att de lägger Högskolan i Gävle på minnet.

Fick ni ändra mycket i ditt manus/idé innan det gick att göra en film av den?
Vi ändrade väldigt lite från min originalidé. Det var en scen i mitten av filmen och slutet som trillade bort men resten blev kvar. Det jag lämnade in var även väldigt öppet för förändringar och förbättringar, så det blev bara ännu bättre.

Berätta om filminspelningen. Hur var det?
Innan inspelningen träffade jag många duktiga personer som, på olika sätt, var involverade i projektet. Jag fick vara med och titta på castings och välja skådespelaren som skulle vara huvudkaraktären i reklamfilmen. Det var väldigt roligt, alla var riktigt duktiga.

Vi hade inspelning i studio 2 på Filmhuset i Stockholm. Det var otroligt häftigt. Jag hade ingen aning om hur mycket utrustning och människor det krävs för att göra en reklamfilm. Alla var så sjukt duktiga på sina grejer också. Hela dagen var som en enda lång föreställning. Det var garanterat en av dem roligaste dagarna jag varit med om. Jag kände att ”här ska jag vara, här hör jag hemma”. Så har jag känt under nästan hela projektet och det visste jag inte innan.

Något som har varit svårt?
Det har mest varit roligt och otroligt givande. Jag har fått utmana mig själv att tänka i nya banor, speciellt nya kreativa banor och lärt mig väldigt mycket på kort tid.

Hur blev resultatet, tycker du?
Resultatet blev bättre än jag tänkt mig. Herman (regissören) och hela filmteamet har tagit min idé till en helt ny nivå.

Temat är hållbarhet. Vad betyder det för dig?
Jag tycker hållbarhet är viktigt och aktuellt, samtidigt är det på många sätt ett uttjatat ord. Det behövs olika nya infallsvinklar på det för att gemene man ska bli intresserad. Det behövs kanske mer hopp än skam när man talar om ämnet, och egentligen mer humor (trots att det är ett seriöst ämne).

Du fick en glasskulptur, gjord speciellt för dig. Var står den?
Den är häftig. Det står till och med mitt namn på den! Just nu står den på en byrå och jag tänder den varje kväll (för den fungerar som en lampa också – användbart!). Det är mitt första pris så det är väldigt roligt att ha den och självklart står den framme.

Vad vill du jobba med när du är färdig?
Reklam och film absolut. Det finns inga tvivel. Det är vad jag ska göra efter examen.

Hur gammal är du?
23 år.

Var bor du?
Solna. (jag pendlar till Gävle).